Executieve functies
Breinprincipes
"De basis van al jouw lessen"

Breinprincipes zijn uitgangspunten die in jouw lessen moeten voorkomen om optimaal aan te sluiten bij de behoeften van leerlingen om tot daadwerkelijk leren te komen. Welke principes onderscheiden we? Hoe kun je de principes toepassen in jouw manier van lesgeven? Vilan Onderwijsadvies geeft antwoord op deze vragen in de teamscholing breinprincipes! 

Vilan Onderwijsadvies draagt bij aan goed en effectief onderwijs. We zien het als onze missie om leerlingen zo optimaal mogelijk van het onderwijs te laten profiteren. Dit doen we door trainingen te geven die jou, als onderwijsprofessional, wetenschappelijk onderbouwde en praktische handvatten bieden waar je direct mee aan de slag kunt. Zo gaan we in de teamscholing breinprincipes in op de werking van de hersenen in combinatie met leren. We geven antwoord op de vraag ‘Wat hebben leerlingen nodig om optimaal tot leren te komen?’.

Wil jij inzicht in de werking van het menselijk brein en wil jij weten op welke manier jij je lessen hier nog beter op kunt laten aansluiten? Volg dan de teamscholing breinprincipes!

Wat zijn deze principes?

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het brein leert ons dat er zes principes zijn die een grote invloed kunnen hebben op het leren en ontwikkelen van kinderen. In het boek Breindidactiek van het BCL instituut zijn de volgende 6 principes omschreven die je, het liefst, zoveel mogelijk gecombineerd, in een les kunt toepassen:

  • Emotie
  • Creatie
  • Zintuiglijk rijk
  • Focus
  • Herhalen
  • Voortbouwen

Zo kun je het principe emotie toepassen door je les zo uitdagend mogelijk te maken en kun je door creatie je leerlingen dieper laten nadenken en daardoor dingen beter laten onthouden. Door te focussen op leerstof stimuleer je leerlingen aandachtig en voorstelbaar te leren en kun je door dezelfde boodschap steeds in een ander jasje te verpakken de kracht van herhaling benutten. Met het principe zintuiglijk rijk zet je zoveel mogelijk zintuigen in waardoor jouw lessen nog intenser worden beleefd. Met het laatste breinprincipe (voortbouwen) wordt voortgebouwd op de kennis die al voorhanden is. Onderzoek wijst uit dat leren beter gaat als er voorkennis is en je deze kennis kunt associëren en reflecteren.

Het op een juiste manier toepassen van deze breinprincipe, het liefst zoveel mogelijk gecombineerd, zorgt er uiteindelijk voor dat je het rendement van je lessen verhoogt en de motivatie van kinderen stimuleert. 

Teamscholing breinprincipes

Het brein is voor velen een soort ‘black box’; we weten er eigenlijk nog niet zo heel veel over. Toch zien we vanuit de praktijk dat er steeds meer interesse en vraag is naar breinvriendelijk onderwijs. Tegelijkertijd merken we dat veel onderwijsprofessionals worstelen met de toepassing van breinvriendelijk onderwijs en bijvoorbeeld het opbouwen van de lessen volgens de 6 breinprincipes. Je levert input en verwacht een bepaalde output van je leerlingen zonder echt rekening te houden met de processen die zich daarbij af kunnen spelen in het hoofd van de leerlingen. 

Wij hebben een training ontwikkelt die inzicht geeft in de werking van het brein. We leren je hoe je hier als onderwijsprofessional het beste op in kunt spelen. We geven je praktische inzichten waar je direct mee aan de slag kunt in de dagelijkse lespraktijk en we leren je hoe je de 6 breinprincipes kunt toepassen. 

Vragen?

Stel ze hier! –>

Trainingen

Executieve functies
Mindset
Metacognitie
Coöperatieve werkvormen

Schooltraject

De breinvriendelijke school

Blogs

Blog 6 principes voor krachtige breindidactiek
6 principes voor krachtige breindidactiek
Blog Breinvriendelijk onderwijs volgens de 6 principes van Kagan
Breinvriendelijk onderwijs volgens de 6 principes van Kagan