Coöperatieve werkvormen
Coöperatieve werkvormen
"Samen een stap verder"

Coöperatieve werkvormen worden op grote schaal ingezet op de basisschool, omdat samenwerkend leren positieve effecten heeft op de ontwikkeling van leerlingen. Maar wat is coöperatief leren eigenlijk? En waar moet een goede coöperatieve werkvorm aan voldoen? Vilan geeft je graag antwoord op deze en andere vragen! In onze teamscholing coöperatieve werkvormen bieden we je inhoudelijke én praktische handvatten om samenwerkend leren in jouw klas te stimuleren.

Wat zijn coöperatieve werkvormen?

Samenwerken gaat verder dan samen tot een oplossing komen, je leert ook van elkaar en met elkaar. Dit noemen we ook wel coöperatief leren of samenwerkend leren, wat gestimuleerd wordt aan de hand van coöperatieve werkvormen in de klas. Alleen wanneer er gelijke deelname, individuele aanspreekbaarheid, positieve wederzijdse afhankelijkheid en simultane actie is, is er sprake van een coöperatieve werkvorm. Dit is bij samenwerkingen tussen leerlingen niet altijd vanzelfsprekend, want deze vaardigheden moeten ze eerst leren en trainen. En daar kan jij je leerlingen bij ondersteunen!

Wanneer je kinderen in de klas coöperatief laat leren, leer je ze samenwerken en ontwikkelen ze bovendien allerlei sociaal-emotionele vaardigheden. Daarnaast heeft samenwerkend leren verschillende positieve effecten op de schoolprestaties van leerlingen, zoals een hogere productiviteit, meer motivatie en betere leerresultaten. Dus waar wacht je nog op? Volg onze training coöperatieve werkvormen en leer hoe je je leerlingen coöperatief laat leren in de klas!

Wat leer je bij de teamscholing coöperatieve werkvormen?

In deze training stomen we je in één middag klaar om coöperatieve werkvormen te implementeren in jouw klas. We trappen de training af met een uitleg over het onderwerp aan de hand van verdiepende wetenschappelijke onderzoeken. Zo vertellen we je wat coöperatief leren is, aan welke belangrijke criteria dit moet voldoen en gaan we in op de zeven sleutels tot succesvol coöperatief leren van Kagan. Ook bespreken we de effecten van coöperatief leren op de schoolprestaties en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. We behandelen in deze training niet alleen de rol van de kinderen, maar leren je ook hoe jij als leerkracht bij kunt dragen aan succesvol coöperatief leren. 

Na de theoretische verdieping gaan we meteen aan de slag met de informatie die je zojuist hebt geleerd. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je de informatie praktisch toe te passen. Zo kun je je opgedane kennis de volgende dag meteen in de klas inzetten!

Vragen?

Stel ze hier! –>

Trainingen

Executieve functies
Mindset
Metacognitie
Breinprincipes

Schooltraject

De breinvriendelijke school

Blogs

Coöperatief leren aan de hand van GIPS