Artikel Vilan

Effectiever leren door het hele brein te stimuleren

Het menselijk brein is een complex orgaan dat verantwoordelijk is voor het reguleren van alle functies van ons lichaam. Het is ook verantwoordelijk voor ons vermogen om te leren, te begrijpen en informatie op te slaan. Het is daarom belangrijk om het brein van kinderen effectief te stimuleren en hen zo te helpen actief te leren en ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geef ik je 6 strategieën om dit voor elkaar te krijgen.
woman, brain, laptop

1. Leer door te spelen

Kinderen leren het meest wanneer ze spelen en plezier hebben. Door middel van spel leren kinderen nieuwe vaardigheden en ontwikkelen ze hun creativiteit en verbeeldingskracht. 

Speelgoed, bordspellen en sporten dragen allemaal bij aan het stimuleren van de hersenen van kinderen. 

Daarnaast zijn tijdens deze activiteiten verschillende hersengebieden actief waardoor verbindingen door het gehele brein worden aangelegd.

2. Stimuleer verschillende zintuigen

Informatie komt binnen via de zintuigen. Hoe meer zintuigen een leerling gebruikt tijdens een activiteit, hoe meer leerstof eigen wordt gemaakt. 

Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk zintuigen aan te spreken om het leerproces te bevorderen. Dit kan worden bereikt door activiteiten die de tastzin, het zicht, het gehoor, de smaak en de geur prikkelen. 

Let er hierbij wel op dat je de leerling niet overprikkeld. Vind daarin de juiste balans, zodat het leren zo soepel mogelijk verloopt.

Pieternel Dijkstra beschrijft in haar boek “effectiever leren met leerstrategieën” veertien effectie strategieën die je zou kunnen toepassen in jouw onderwijs.

artificial intelligence, brain, thinking

3. Zorg voor gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Gezonde voeding bevat voedingsstoffen die de hersenfuncties bevorderen. 

Het is aangetoond dat voeding zoals vis, eieren, groene bladgroenten en noten bijdragen aan de gezondheid van het brein. Een gezonde voeding zorgt ook voor de juiste energie en concentratie, wat belangrijk is voor effectief leren. 

Ons brein verbruikt ongeveer 20% van onze dagelijkse calorie inname. Welke voedingsstoffen je tot je neemt is dus van groot belang voor het functioneren van het brein.

4. Bevorder de creativiteit

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid die kinderen kan helpen hun probleemoplossende vaardigheden te verbeteren en hun vermogen om nieuwe ideeën te genereren te vergroten. 

Creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen, knutselen en muziek dragen bij aan het stimuleren van verschillende delen van de hersenen. 

Daarnaast vinden leerlingen dit soort activiteiten vaak erg leuk om te doen waardoor zij meer plezier ervaren op school. Dit heeft een positief effect op de motivatie voor het leren.

5. Bied uitdagingen aan

Uitdagingen zijn belangrijk om kinderen te stimuleren en hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren. Het bieden van uitdagende taken kan het brein van kinderen helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. 

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen uitdagingen die stimuleren en taken die overweldigend zijn. Heb hoge verwachtingen, maar zorg er wel voor dat deze realistisch zijn.

6. Lees samen

Lezen is een geweldige manier om het leren van kinderen te stimuleren. Lezen vergroot de woordenschat van kinderen en helpt hen nieuwe ideeën en concepten te begrijpen. 

Door samen te lezen, kan het kind ook worden gestimuleerd om vragen te stellen en betrokken te zijn bij de tekst. Koppel je ook nog een verwerkingsopdracht aan een verhaal, dan worden deze effecten alleen maar nog groter.

Om de leerling optimaal tot leren te laten komen is het dus van groot belang om goed te kijken naar wat het brein nodig heeft en hierop in te spelen als leerkracht. Met behulp van de bovenstaande leerstrategieën kun je daar een hele mooie start mee maken!

 

Delen:

Interessante artikelen

Stuur een bericht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing