Leren is een ingewikkeld proces. Hoewel er nog veel onduidelijk is over de precieze werking van leren, is de kennis over leerprocessen de laatste jaren flink toegenomen. Zo introduceerde Marzano de vijf dimensies van leren. Maar hoe implementeer je deze vijf dimensies in jouw onderwijsprogramma? Vilan helpt je daar graag bij! In onze teamscholing leren in vijf dimensies, bieden we je inhoudelijke en praktische handvatten om jouw lessen zo in te richten dat ze het leerproces van leerlingen optimaliseren. 

Wat is Leren in vijf dimensies?

Kinderen op de basisschool leren in een korte tijd veel vaardigheden, zoals lezen, schrijven en rekenen, maar ook samenwerken en omgaan met emoties. Deze vaardigheden maken leerlingen zich niet binnen één dag eigen, maar dit is een leerproces waar tijd overheen gaat. De Amerikaanse onderzoeker Marzano introduceerde een praktisch model en deelde het complexe leerproces in in vijf dimensies: 

  • Motivatie
  • Nieuwe kennis verwerven en integreren 
  • Bestaande kennis verbreden en verdiepen
  • Onderzoek doen
  • Reflectie

Deze vijf dimensies zijn noodzakelijke ingrediënten om het aanleren van nieuwe vaardigheden mogelijk te maken. Wanneer je dit integreert in jouw onderwijsprogramma, zorg je ervoor dat leerlingen optimaal kunnen profiteren van de lesstof. Maar hoe bouw je al deze vijf dimensies in in je lessen? Dat leren we je in deze teamscholing!

Leer alles over Leren in vijf dimensies

In deze training gaan we eerst aan de slag met de vijf dimensies van Marzano. We bespreken verschillende manieren om de dimensies motivatie, nieuwe kennis verwerven en integreren, bestaande kennis verbreden en verdiepen, onderzoek doen en reflectie te integreren in het onderwijsprogramma. Daarna dompelen ons volledig onder in het thema aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in combinatie met praktische handvatten. Zo kunnen leerkrachten de opgedane kennis de volgende dag meteen inzetten in de klas.

Boek de teamscholing Leren in vijf dimensies

Wil jij je schoolteam verder ontwikkelen op het gebied van leren in vijf dimensies? Dan komen wij graag langs bij jouw organisatie voor een leerzame en praktische training!

Leren in vijf dimensies

Vragen?

Stel ze hier! –>

Trainingen

Executieve functies
Mindset
Metacognitie
Breinprincipes
Coöperatieve werkvormen

Schooltraject

De breinvriendelijke school

Blogs

Leren in vijf dimensies
Activerend onderwijzen met behulp van Leren in 5 dimensies