Masterclass de Leerkuil

Leren is een lastig proces: of het nu gaat om je veters strikken, leren schrijven of moeilijke sommen oplossen. En dat is precies het proces wat beschreven wordt in de Leerkuil. Deze praktische tool biedt handvatten om effectief een leerproces te doorlopen met jouw leerlingen. In deze masterclass behandelen we alle fasen van de Leerkuil en gaan we in op hoe motivatie en groeimindset een rol spelen in dit proces. Zo kun jij je leerlingen helpen om uit de Leerkuil te klimmen! 

Wat is de Leerkuil?

Het proces van leren kan geïllustreerd worden aan de hand van de Leerkuil. De Leerkuil geeft weer wat er met leerlingen gebeurt op het moment dat ze iets nieuws leren. Welke gedachten komen erbij kijken? En welke obstakels moeten ze overwinnen om weer uit de kuil te klimmen? De volgende gedachten kunnen bij leerlingen opkomen tijdens dit proces.

  • Gedachte 1: Dit is (te) moeilijk
  • Gedachte 2: Ik snap er niks van
  • Gedachte 3: Ik geef het op
  • Gedachte 4: Ik probeer het toch nog een keer
  • Gedachte 5: Kan iemand me helpen?
  • Gedachte 6: Volgens mij begin ik het te snappen
  • Gedachte 7: Goed dat ik ben blijven proberen!
Masterclass de Leerkuil

Hoe de Leerkuil doorlopen wordt, verschilt per leerling en is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de taak. Bij sommige taken zal iemand de kuil sneller weer uitklimmen dan bij andere taken. Het is wel essentieel dat leerlingen af en toe terechtkomen in de leerkuil, zodat zij nieuwe vaardigheden of kennis aanleren. Aan jou als leerkracht de taak om op het goede moment je leerlingen hierbij te ondersteunen.

Volg de masterclass de Leerkuil

Wil jij meer weten over de Leerkuil en hoe je als leerkracht de juiste hulp biedt aan je leerlingen? Volg dan onze masterclass de Leerkuil. We leren je alles over de verschillende fasen van de Leerkuil en gaan we in op hoe groeimindset en motivatie een rol spelen in dit proces. Heb je vragen of wil je deze masterclass volgen? Neem dan contact met ons op.