Metacognitie
Metacognitie
"leer denken over je leerprocessen"

Leerkrachten besteden dagelijks aandacht aan essentiële vaardigheden, zoals rekenen en spellen. Maar wist je dat het ook belangrijk is om te focussen op metacognitieve vaardigheden in de klas? Metacognitie is het denken over denken en het helpt leerlingen zelf concreter na te denken over hun leerproces. Als leerkracht kun je je leerlingen helpen dit te stimuleren. Met onze teamscholing metacognitie bieden we je inhoudelijke én praktische handvatten om meer aandacht te besteden aan metacognitie in de klas. 

Wat is metacognitie?

Metacognitie is een executieve functie en gaat over de kennis en vaardigheden om het eigen denken, handelen en leren te organiseren, te sturen en te controleren. Wanneer leerlingen goede metacognitieve vaardigheden hebben, zijn ze zelf de baas over hun leerproces, waardoor ze taken op een effectieve manier uit kunnen voeren. Zij beschikken dan over de tools die ze nodig hebben om bepaalde opdrachten te volbrengen. 

Metacognitie ligt voor een deel vast in de natuurlijke ontwikkeling van leerlingen, maar dit moet wel getraind worden om de vaardigheden te activeren. Dit kan door het aanleren van strategieën om taken aan te pakken, zoals overzien welke stappen er nodig zijn, vooruit kijken, structureren, evalueren en je eigen sterkten en zwaktes kennen. Wil je leren hoe je jouw leerlingen hierbij optimaal ondersteunt? Volg dan onze training metacognitie!

Wil je naast metacognitie meer weten over andere executieve functies? Lees dan onze blog over de ontwikkeling van executieve functies of volg de training executieve functies

Wat leer je in de teamscholing metacognitie?

In deze training leren we je om meer aandacht te besteden aan metacognitie in jouw klas. Onze training is evidence based en biedt theoretische verdieping. Zo leren we je alles wat je moet weten over leerstrategieën, metacognitieve kennis en metacognitieve vaardigheden. Na de theoretische verdieping gaan we meteen aan de slag met de informatie die je zojuist hebt geleerd. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je de informatie praktisch toe te passen. Zo kun je je opgedane kennis de volgende dag meteen in de klas inzetten!

Training metacognitie Vilan

Vragen?

Stel ze hier! –>

Trainingen

Executieve functies
Mindset
Breinprincipes
Coöperatieve werkvormen

Schooltraject

De breinvriendelijke school

Blogs

Zelfregulerend leren bevorderen door gebruik te maken van metacognitieve leerstrategieën