Training coöperatieve werkvormen

Coöperatieve werkvormen worden op grote schaal ingezet op de basisschool, omdat samenwerkend leren positieve effecten heeft op de ontwikkeling van leerlingen. Maar wat is coöperatief leren eigenlijk? En waar moet een goede coöperatieve werkvorm aan voldoen? Vilan geeft je graag antwoord op deze en andere vragen! In onze training coöperatie werkvormen bieden we je inhoudelijke en praktische handvatten om samenwerkend leren in jouw klas te stimuleren.

✔️ Theoretische verdieping over coöperatieve werkvormen
✔️ Gebaseerd op de zeven sleutels tot succesvol coöperatief leren van Kagan
✔️ Praktische interventies voor in de klas
✔️ Training volledig op maat
✔️ Uit te breiden met klassenbezoeken, intervisiemomenten en coachingsgesprekken

Wat zijn coöperatieve werkvormen?

Samenwerken gaat verder dan samen tot een oplossing komen, je leert ook van elkaar en met elkaar. Dit noemen we ook wel coöperatief leren of samenwerkend leren, wat gestimuleerd wordt aan de hand van coöperatieve werkvormen in de klas. Alleen wanneer er gelijke deelname, individuele aanspreekbaarheid, positieve wederzijdse afhankelijkheid en simultane actie is, is er sprake van een coöperatieve werkvorm. Dit is bij samenwerkingen tussen leerlingen niet altijd vanzelfsprekend, want deze vaardigheden moeten ze eerst leren en trainen. En daar kan jij je leerlingen bij ondersteunen!

Wanneer je kinderen in de klas coöperatief laat leren, leer je ze samenwerken en ontwikkelen ze bovendien allerlei sociaal-emotionele vaardigheden. Daarnaast heeft samenwerkend leren verschillende positieve effecten op de schoolprestaties van leerlingen, zoals een hogere productiviteit, meer motivatie en betere leerresultaten. Dus waar wacht je nog op? Volg onze training coöperatieve werkvormen en leer hoe je je leerlingen coöperatief laat leren in de klas!

Coöperatief leren

Wat leer je in deze training?

In deze training stomen we je klaar om coöperatieve werkvormen te implementeren in jouw klas. We trappen de training af met een uitleg over het onderwerp aan de hand van verdiepende wetenschappelijke onderzoeken. Zo vertellen we je wat coöperatief leren is, aan welke belangrijke criteria dit moet voldoen en gaan we in op de zeven sleutels tot succesvol coöperatief leren van Kagan. Ook bespreken we de effecten van coöperatief leren op de schoolprestaties en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. We behandelen in deze training niet alleen de rol van de kinderen, maar leren je ook hoe jij als leerkracht bij kunt dragen aan succesvol coöperatief leren. 

Na de theoretische verdieping gaan we meteen aan de slag met de informatie die je zojuist hebt geleerd. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je de informatie praktisch toe te passen. Zo kun je je opgedane kennis de volgende dag meteen in de klas inzetten!

Boek de training coöperatieve werkvormen

Wil jij coöperatief leren naar een hoger niveau brengen binnen je organisatie? Volg dan deze training. In een of meerdere inspirerende sessies leren we je alles over dit onderwerp en bieden we je praktische handvatten om in jouw lessen te werken met coöperatieve werkvormen. Heb je vragen of wil je de training boeken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier!

Leer meer over dit thema met een traject

Wil je met jouw onderwijs optimaal aansluiten bij de (leer)behoeften van jouw leerlingen? Bekijk dan ook onze andere trainingen. Naast het volgen van losstaande trainingen, is het ook mogelijk om te werken aan de onderwijskwaliteit op jouw school in een trajectvorm. Onze trajecten zijn volledig op maat en worden ingericht op de wensen van jouw school. Vul het contactformulier in of bel ons voor de mogelijkheden!

Meer informatie?
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing