Onderwijsadvies

Als (interim) directeur of intern begeleider van een onderwijsorganisatie kom je zo nu en dan voor uitdagende vraagstukken te staan. 

Hoe verbeter je de didactische vaardigheden van docenten, welke stappen neem je om een nieuw onderwijsconcept te implementeren en hoe breng je de schoolcultuur in kaart? 

Als onderwijsadviesbureau helpt Vilan je bij het beantwoorden van deze en vele andere vragen! Onze adviseurs helpen je uitdagingen om te zetten in kansen in jouw onderwijspraktijk.

Wat is onderwijsadvies?

Onderwijsadvies is tegenwoordig niet meer weg te denken, maar wat is dit precies? Onderwijsadvies is het uitbrengen van een advies voor een vraagstuk in het onderwijs en omvat een brede range van mogelijkheden en oplossingen. Zo biedt Vilan onder andere ondersteuning bij het aanpakken van de volgende thema’s:

 • Leerkrachtvaardigheden verbeteren
 • Een duurzaam kwaliteitssysteem neerzetten of optimaliseren
 • Werken aan een professionele leergemeenschap
 • Een nieuw onderwijssysteem implementeren
 • Didactisch handelen optimaliseren
 • Eigenaarschap van leerlingen vergroten
 • Begeleiding bij voorbereiding inspectiebezoek

Dit is een kleine greep uit onze werkzaamheden. Wij helpen je graag met onderwijsadvies in de breedste zin van het woord. Door jouw ontwikkelvraag samen met ons aan te pakken, kun je jouw leerlingen nóg beter onderwijs aanbieden. En dat is waar wij bij Vilan naar streven! Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw schoolsituatie? Neem dan contact met ons op.

Onderwijsadvies

Onderwijsadvies op maat

Als onderwijsbureau dragen wij van Vilan met onze expertise bij aan goed en effectief onderwijs. Onze missie is bovendien om leerlingen optimaal van het onderwijs te laten profiteren. Dit doen wij niet alleen door onderwijsprofessionals te coachen in verschillende trainingen en trajecten, maar we bieden ook onderwijsadvies aan. Niet één school is hetzelfde, en daarom is onderwijsadvies maatwerk. In samenwerking met directeuren of intern begeleiders pakken we schoolbrede vraagstukken op middels passend en praktisch advies. Daarnaast zijn wij ook inzetbaar voor de begeleiding van bestuursbureaus.

Onze aanpak berust op een gouden combinatie van praktijkervaring en wetenschappelijke kennis van onze experts. Dankzij onze specialisaties in onderwijskunde, organisatiekunde en verandermanagement weten we welke uitdagingen er op organisatieniveau spelen en snappen we hoe de processen van vernieuwing en verandering werken. Ook nemen we onze uitgebreide ervaring op de werkvloer mee. Door middel van deze combinatie bieden we onderbouwd en praktisch onderwijsadvies voor het professionaliseren van jouw school.

Het effect op jouw school

Elke interventie in een organisatie of in een klas heeft effect. Waar wij ons op focussen is de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Dit betekent deskundig advies op maat en per lerende organisatie kijken waar de uitdagingen liggen.

Elke situatie is anders en uniek. Allereerst zal er een  goede verbinding tussen de school en de onderwijsadviseur plaats moeten vinden. Vervolgens zijn wij in staat om precies datgene uit te lichten, dat de aandacht verdient. 

Dit zal altijd in samenspraak zijn door middel van kritische vraagstelling, het brede plaatje in beeld te brengen en vanuit een open blik mee te denken.

Je zult in korte tijd zien dat je:

 • Als leidinggevende anders naar de organisatie gaat kijken
 • Precies weet waar je als schoolleider de focus op moet gaan leggen
 • Weet hoe jij je leiderschapskwaliteiten nog beter in kunt zetten
 • nog meer draagvlak en professionelere houding van het team terugziet
 • Maximale vooruitgang boekt in een bepaalde periode

Wat zien leerkrachten in hun onderwijs terug

Je wilt terugzien dat iedereen profiteert en bezig is met leren en ontwikkelen. Door jullie visie op onderwijs glashelder te maken, heeft iedereen een beeld waar je naartoe wilt groeien.

Door de juiste vorm van coaching en het stellen van persoonlijke doelen, gaan leerkrachten in de hoogste versnelling, binnen hun mogelijkheden, meegroeien naar het gewenste doel.

Zelfs in tijden van de vele personele veranderingen met de daarbij behorende uitdagingen, ga je de onderwijskwaliteit een impuls geven. Het draait om een enthousiast team, plezierige werkomstandigheden en teamleden die zich voor elkaar willen inzetten. Zodra elk individu zijn bijdrage kan leveren, ga je als collectief verbetering en ontwikkeling zien.

Jij als onderwijskundig leider bent hierbij van onschatbare waarde, waarbij onze onderwijsadviseurs kunnen meedenken met de complexe vraagstukken, om de ontwikkeling te bewerkstelligen.

Schakel de hulp van onze professionals in

Bij Vilan spreken we de taal van de school én bieden we werkbare, realistische en handelingsgerichte onderwijsadviezen. Worstel je met een uitdagende ontwikkelvraag voor jouw organisatie of heb je behoefte aan een sparringpartner? Vraag een vrijblijvend gesprek aan of leg meteen jouw vraagstuk bij ons neer. We gaan graag samen de uitdaging aan!

Meer informatie?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing