Training executieve functies

De ontwikkeling van de verschillende executieve functies, zoals emotieregulatie, organisatie en taakinitiatie, is van essentieel belang om dagelijkse taken uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk maken of op tijd komen. Maar deze ontwikkeling is complex en vergt veel tijd. Gelukkig kun jij als leerkracht jouw leerlingen daarbij helpen. Hoe doe je dat? Dat leer je in onze training!

  • Theoretische verdieping
  • Praktische interventies voor in de klas
  • Acht gouden regels voor het stimuleren van executieve functies bij kinderen
  • Training volledig op maat
  • Uit te breiden met klassenbezoeken, intervisiemomenten en coachingsgesprekken

Wat zijn executieve vaardigheden?

De term executieve functies is een containerbegrip voor alle cognitieve processen die leerlingen in staat stellen om gedrag, gevoelens en gedachten te sturen. Hierbij gaat het om het bewust sturen van het gedrag, zoals het focussen op een bepaalde opdracht. Andere voorbeelden zijn emotieregulatie, organisatie, planning en prioritering, inhibitie en flexibiliteit. Deze functies maken het mogelijk om doelgericht en sociaal gedrag te vertonen in het dagelijks leven.

Executieve functies ontwikkelen zich vanaf de vroege kindertijd tot in de jongvolwassenheid. Hierbij komen nature en nurture mooi samen: deze ontwikkeling wordt gedeeltelijk bepaald door de natuurlijke groei van het brein, in het bijzonder de prefrontale cortex, en gedeeltelijk door stimulansen van buitenaf. Maar om zwakke executieve functies te ontwikkelen, moeten ze wel geprikkeld en getraind worden, anders blijven dit slapende functies. En daar kun jij jouw leerlingen bij helpen! In onze training leer je onder andere hoe je deze executieve functies wakker schudt.

Executieve functies

Wat leer je in deze training?​

In deze training nemen we je mee in de wereld van executieve functies zodat jij in staat bent deze optimaal tot ontwikkeling te laten komen bij jouw leerlingen. In de training wisselen informatievoorziening en praktijk elkaar af. We gaan in op wat de functies zijn, hoe je executieve vaardigheden traint en waar in de hersenen deze processen plaatsvinden. We bespreken ook een aantal interventies voor het stimuleren van executieve vaardigheden, zowel op het niveau van de omgeving als op niveau van het individu. Verder gaan we in deze training in op acht kansen om te groeien en de gouden regels om als leerkracht de ontwikkeling van executieve functies te stimuleren. 

Door meteen aan de slag te gaan met de informatie die je zojuist hebt geleerd aan de hand van verschillende opdrachten leer je de informatie praktisch toe te passen. Zo kun je je opgedane kennis de volgende dag meteen in de klas inzetten!

Boek de training executieve functies

Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen en jongeren in de klas? Volg dan deze training. In een of meerdere inspirerende bijeenkomsten leren we je alles over dit onderwerp en bieden we je praktische handvatten. Heb je vragen of wil je de training boeken? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier!

Leer meer over dit thema met een traject

Wil je met jouw onderwijs optimaal aansluiten bij de (leer)behoeften van jouw leerlingen? Bekijk dan ook onze andere trainingen. Naast het volgen van losstaande trainingen, is het ook mogelijk om te werken aan de onderwijskwaliteit op jouw school in een trajectvorm. Onze trajecten zijn volledig op maat en worden ingericht op de wensen van jouw school. 

Vul het onderstaande contactformulier in of bel ons voor de mogelijkheden en werk in het schooljaar 2024 – 2025 aan de ontwikkeling van het executief functioneren van jouw leerlingen!

Meer informatie?