Exclusief eenmalige online training executieve functies

  • Eenmalig
  • Woensdag 9 februari 2022 van 14:00 tot 17:00
  • Klik hier voor meer informatie

De ontwikkeling van executieve functies, zoals emotieregulatie, organisatie en taakinitiatie, is van essentieel belang om dagelijkse taken uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk maken of op tijd komen. Maar de ontwikkeling van executieve vaardigheden is complex en vergt veel tijd. Gelukkig kun jij als leerkracht je leerlingen daarbij helpen. Hoe doe je dat? Dat leer je in onze teamscholing executieve functies! 

Wat zijn executieve functies?

De term executieve functies is een containerbegrip voor alle cognitieve processen die leerlingen in staat stellen om gedrag, gevoelens en gedachten te sturen. Hierbij gaat het om het bewust sturen van het gedrag, zoals het focussen op een bepaalde opdracht. Andere voorbeelden van executieve functies zijn emotieregulatie, organisatie, flexibiliteit, planning en prioritering. De executieve functies maken het mogelijk om doelgericht en sociaal gedrag te vertonen in het dagelijks leven. 

Training executieve functies

Executieve functies ontwikkelen zich vanaf de vroege kindertijd tot in de jongvolwassenheid. Hierbij komen nature en nurture mooi samen: de ontwikkeling van executieve functies wordt gedeeltelijk bepaald door de natuurlijke groei van het brein, in het bijzonder de prefrontale cortex, en gedeeltelijk door stimulansen van buitenaf. Maar om executieve vaardigheden te ontwikkelen, moeten ze wel geprikkeld en getraind worden, anders blijven dit slapende functies. En daar kun jij je leerlingen bij helpen! In onze training executieve functies leer je onder andere hoe je deze executieve functies wakker schudt.

Wat leer je in de teamscholing executieve functies?

In deze training stomen we je in één middag klaar om de ontwikkeling van executieve functies van jouw leerlingen optimaal te stimuleren. We trappen de training af met een uitleg over het onderwerp aan de hand van verdiepende wetenschappelijke onderzoeken. Zo vertellen we je wat executieve functies zijn, hoe je executieve vaardigheden traint en waar in de hersenen deze processen plaatsvinden. We bespreken ook een aantal interventies voor het stimuleren van executieve vaardigheden, zowel op het niveau van de omgeving als op niveau van het individu. Verder gaan we in deze training ook in op acht kansen om te groeien en de gouden regels om als leerkracht de ontwikkeling van executieve functies te stimuleren.

Na de theoretische verdieping gaan we meteen aan de slag met de informatie die je zojuist hebt geleerd. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je de informatie praktisch toe te passen. Zo kun je je opgedane kennis de volgende dag meteen in de klas inzetten!

Vragen?

Stel ze hier! –>

Trainingen

Mindset
Metacognitie
Breinprincipes
Coöperatieve werkvormen
Leren in vijf dimensies

Schooltraject

De breinvriendelijke school

Blogs

De ontwikkeling van executieve functies aan de hand van 6 basisvragen