Artikel Vilan

Groeimindset in het onderwijs

Een growth mindset in het onderwijs stimuleren? Ontdek het verband tussen mindset en leerproces.
Veerkracht

Een groeimindset in het onderwijs: win-win voor leraar en leerling

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leerlingen vol zelfvertrouwen elk obstakel lijken te overwinnen, terwijl anderen al struikelen bij de kleinste uitdaging? Het verschil kan vaak worden toegeschreven aan één cruciale factor: hun mindset.

In het hedendaagse onderwijs is het bevorderen van een growth mindset niet slechts een modewoord, maar een noodzakelijke vaardigheid voor zowel leerlingen als leraren.

Leerlingen met een groeimindset in het onderwijs zijn meer ontvankelijk voor feedback, zijn veerkrachtiger en tonen een grotere inzet om te leren en te groeien. In dit artikel duiken we diep in de mechanismen van een vaste en growth mindset, en bieden we praktische oplossingen aan door middel van de e-Mindset Training van Vilan.

Het leerproces is onlosmakelijk verbonden aan de mindset van jouw leerlingen

Een van de meest fascinerende aspecten van het onderwijs is de relatie tussen het leerproces en mindset in de klas. Ze zijn als twee zijden van dezelfde medaille; verbeter één en de andere volgt al snel.

Wat kunnen we hiervan leren?

  • Leerlingen met een growth mindset staan meer open voor nieuwe concepten en zijn beter in staat om complexe problemen op te lossen;
  • Als het leerproces op een stimulerende manier is opgezet, bevordert dit een growth mindset. Leerlingen zien hun eigen vooruitgang en worden hierdoor gemotiveerd;
  • Het geven van de juiste feedback kan zowel een growth mindset stimuleren als het leerproces versnellen.

Door deze wederzijdse interactie te begrijpen en actief te stimuleren, kun je een krachtige cyclus van groei en ontwikkeling inzetten die verder gaat dan de vier muren van het klaslokaal.

growth mindset in de klas

De uitdagende rekenopdracht: Fictief voorbeeld

Onjuiste aanpak ❌ 

Situatie:
Leraar A heeft nog niet veel ervaring met het stimuleren van een groeimindset. Hij presenteert een moeilijk rekenprobleem aan de klas.

Feedback:
Hij prijst de leerlingen die het snel oplossen: “Jullie zijn echt slim!”

Leerproces:
Het probleem wordt snel ‘opgelost’, maar er is geen verdere uitleg of discussie. Leerlingen die het niet begrijpen, voelen zich dom en ontmoedigd.

Impact:
De leerlingen met een vaste mindset vermijden verdere uitdagingen, terwijl degenen met een growth mindset gefrustreerd raken omdat hun inspanningen niet worden erkend.

 

Juiste aanpak ✅ 

Situatie:
Leraar B, getraind in het stimuleren van een growthmindset in het onderwijs, pakt het anders aan.

Feedback:
In plaats van directe lof, stelt hij verdiepende vragen aan de leerlingen die het probleem hebben opgelost en prijst hun inspanningen: “Je hebt dit probleem goed aangepakt. Wat was je denkproces?”

Leerproces:
Hij moedigt de hele klas aan om verschillende strategieën te bespreken en te analyseren. Dit laat de leerlingen hun eigen vooruitgang zien, wat motiverend werkt.

Impact:
De leerlingen met een groeimindset voelen zich gestimuleerd en zijn gemotiveerd om zichzelf verder uit te dagen. Zelfs de leerlingen met een vaste mindset beginnen de waarde van inspanning en strategie te zien.

Conclusie

De manier waarop feedback wordt gegeven en hoe het leerproces wordt ingericht, kan een enorme impact hebben op de mindset van de leerlingen. De juiste aanpak niet alleen stimuleert een growth mindset, maar versnelt ook het leerproces door leerlingen actief te betrekken en te motiveren. Het is een win-win voor zowel de leraar als de leerlingen.

groeimindset in de klas voorbeeld

Toe aan een Game-changer voor jouw onderwijsaanpak?

Als je echt het verschil wilt maken in jouw klas, dan is de Mindset training van Vilan een must.

Deze training gaat verder dan alleen het aanreiken van een handleiding; het biedt leerkrachten diepgaande inzichten en praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn.

Met modules over het leerproces, groeitaal, en het formuleren van effectieve feedback, ben je niet alleen beter uitgerust om een groeimindset bij je leerlingen te stimuleren, maar ook om het leerproces te optimaliseren.

Wat Vilan uniek maakt, is de praktische, maar geïntegreerde aanpak. Naast de training biedt Vilan ook ondersteuning bij studiedagen, intervisies, klassenbezoeken en managementbegeleiding om te zorgen voor een goede borging en visie op lange termijn.

Hierdoor krijg je als leerkracht de mogelijkheid om samen met je team de uitdagingen in de klas hoofd te bieden. Word nu enthousiast en grijp de kans om echt impact te maken op de levens van je leerlingen!

Een uitleg over onze Mindset training

Delen:

Interessante artikelen

Stuur een bericht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing