Artikel Vilan

Feedup als essentieel onderdeel van formatieve evaluatie

Feed-Up

Begrip en beheersing

Feedup, ook geschreven als feed-up, is een belangrijk onderdeel van formatieve evaluatie, omdat het leerlingen helpt om hun leerproces beter te begrijpen en te beheersen. 

Door duidelijke doelen en verwachtingen te stellen, krijgen leerlingen een beter begrip van wat ze moeten doen om succesvol te zijn in de klas. 

Dit kan leiden tot meer motivatie en betrokkenheid, omdat ze zich bewust worden van wat er van hen wordt verwacht en hoe ze daar naartoe kunnen werken.

Feedup implementeren

Een van de praktische manieren waarop leraren feed-up kunnen implementeren, is door het gebruik van rubrics. 

Een rubric is een beoordelingssysteem dat specifieke criteria en niveaus van prestatie bevat. Leraren kunnen rubrics gebruiken om duidelijke doelen en verwachtingen te stellen voor een bepaalde opdracht of project, en leerlingen kunnen deze gebruiken als een gids om hun werk te verbeteren. 

Door het gebruik van rubrics kunnen leraren feedback geven die specifiek gericht is op de criteria en niveaus van prestatie die in de rubric zijn opgenomen.

Jonge Kind

Klassikale discussies

Een andere praktische manier om feed-up te implementeren, is door regelmatig klassikale discussies te houden over leerdoelen en verwachtingen. 

Leraren kunnen de leerdoelen en verwachtingen voor een bepaalde les of een bepaald project bespreken en studenten kunnen hierover discussiëren en vragen stellen. 

Dit kan helpen om eventuele verwarring over de doelen en verwachtingen weg te nemen, en leerlingen begrijpen zo beter wat er van hen wordt verwacht en hoe ze hun prestaties kunnen verbeteren.

Peer feedback

Tot slot kunnen leraren feed-up implementeren door middel van peer feedback. Peer feedback is het proces waarbij studenten feedback geven op elkaars werk. 

Leraren kunnen specifieke criteria en niveaus van prestatie opnemen in de peer feedback-instructies, zodat leerlingen feedback geven die gericht is op deze criteria. 

Door peer feedback te gebruiken als een vorm van feed-up, kunnen leerlingen feedback krijgen die specifiek gericht is op de criteria die nodig zijn om succesvol te zijn in de klas.

Effectief leerproces verbeteren

Kortom, feed-up is een belangrijk onderdeel van formatief evalueren en kan leraren helpen om de leerprestaties van leerlingen te verbeteren. 

Leraren kunnen feed-up implementeren door middel van rubrics, klassikale discussies en peer feedback. 

Door duidelijke doelen en verwachtingen te stellen en regelmatig te evalueren, kunnen leraren leerlingen helpen om hun leerproces te verbeteren.

Als manager is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven bij veranderingen. Laat medewerkers zien dat je open staat voor veranderingen en dat je bereid bent om nieuwe ideeën en processen te omarmen. 

Door het goede voorbeeld te geven, zullen medewerkers meer geneigd zijn om ook open te staan voor veranderingen.

Effectieve feedback en feedforward

Feedback, feedup en feedforward worden vaak aan elkaar gekoppeld. Bij feedback ligt de focus op het terugkijken op het proces, om het proces in de toekomst te verbeteren en versnellen.

Feedforward gaat om wat er komen gaat. Wat zijn de verwachtingen en welk gedrag kun je verwachten van een ander om een volgende stap te zetten.

Hoewel de focus in dit artikel ligt op feedup, zijn al deze vormen onlosmakelijk met elkaar verbonden en helpen met het verbeteren van het leerproces.

Delen:

Interessante artikelen

Stuur een bericht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing