Artikel Vilan

De meerwaarde van intervisie en supervisie in het onderwijs

Intervisie en supervisie zijn beide waardevolle instrumenten voor professionele ontwikkeling en groei in het onderwijs. Deze vormen van begeleiding en reflectie bieden docenten en onderwijsprofessionals de kans om hun werkpraktijken te verbeteren en hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen en uit te breiden.
Supervisie, intervisie

Wat is intervisie?

Intervisie is een methode van gestructureerde reflectie waarbij een groep collega’s uit hetzelfde vakgebied samenkomt om te praten over hun werkpraktijken en om van elkaar te leren. 

Het doel is om nieuwe inzichten te verkrijgen, andere perspectieven te horen en kritisch te denken over het werk.

Wat is supervisie?

Supervisie is daarentegen een vorm van individuele begeleiding waarbij een meer ervaren en deskundige persoon (de supervisor) een minder ervaren persoon (de supervisant) begeleidt bij het ontwikkelen van zijn of haar professionele vaardigheden en kennis. 

De supervisor en de supervisant ontmoeten elkaar regelmatig om te praten over het werk van de supervisant en om te zoeken naar manieren om de kwaliteit van het werk te verbeteren.

Supervisie

De meerwaarde voor je onderwijs

Beide vormen van begeleiding en reflectie zijn belangrijk voor het onderwijs. Ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en aan de professionele ontwikkeling van docenten en onderwijsprofessionals. 

Door deel te nemen aan intervisie en supervisie kunnen docenten hun kennis en vaardigheden ontwikkelen en verbeteren, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen, betere prestaties en meer voldoening in het werk. 

Het kan ook helpen om te gaan met uitdagingen en problemen die zich kunnen voordoen in het werk. Bovendien kunnen intervisie en supervisie bijdragen aan een cultuur van leren en ontwikkeling binnen het onderwijs.

Het is belangrijk om te benadrukken dat intervisie en supervisie geen vervanging zijn voor andere vormen van professionele ontwikkeling, zoals trainingen en workshops. 

In plaats daarvan kunnen ze aanvullend zijn en samen met andere vormen van ontwikkeling een meer holistische aanpak bieden voor het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en competenties.

Communicatiebevordering

Intervisie en supervisie kunnen ook bijdragen aan een verbeterde communicatie en samenwerking tussen collega’s. 

Door regelmatig samen te komen om inhoudelijk te praten over hun werk, kunnen docenten een beter begrip krijgen van elkaars uitdagingen en problemen, en samen oplossingen bedenken. 

Dit kan bijdragen aan een meer positieve en ondersteunende werkcultuur, wat op zijn beurt weer kan leiden tot verbeterde prestaties en voldoening in het werk.

Conclusie

Intervisie en supervisie bieden waardevolle mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling in het onderwijs. 

Door deel te nemen aan deze vormen van reflectie en begeleiding, kunnen docenten en onderwijsprofessionals hun vaardigheden en kennis verbeteren, hun zelfvertrouwen vergroten, problemen aanpakken en bijdragen aan een cultuur van leren en ontwikkeling binnen het onderwijs.

Delen:

Interessante artikelen

Stuur een bericht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing